niedziela, 5 listopada 2017

"Kuchenny kredens", czyli niebanalne przepisy na każdą okazję





Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej.
Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę.

To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak.

Autorka bloga kulinarnego Kuchenny kredens przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.







MONIKA ŚMIGIELSKA


Pani Monika obraca się w niebiosach! Piękna jak anioł, ciepła, sympatyczna, a gotuje tak, że niebo w gębie! Tak można najprościej opisać naszą autorkę.

Po studiach na Warszawskiej Akademii Technicznej wyjechała do Wielkiej Brytanii. Z tęsknoty za Polską zainteresowała się polską kuchnią tradycyjną. W starych dokumentach natrafiła na zapomniane przepisy, które dziś przedstawia czytelnikom. 









Książka pojawi się w księgarniach 8 listopada. Jesteście nią zainteresowani?

25 komentarzy:

  1. o! Takie kniżki to ja lubię i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie wspaniały prezent dla mojej mamy. Będzie zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam już tę książkę i jest naprawdę niesamowita. :) Pięknie wydana i ciekawie napisana. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę na nią czekać z niecierpliwością! Czegoś takiego brakuje w mojej biblioteczce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo jestem :) Uwielbiam takie publikacje <3

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie mogłabym zapoznać się z tą pozycją.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciągle mi mało książek kucharskich:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę świetna książka :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2017/11/klasyczny-paszcz-i-botki-w-hafty.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Na razie mam w domu dość dużo kulinarnych pozycji.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, brzmi ciekawie i ...smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam książki kucharskie, one są zawsze tak cudownie wydane *.*

    booklicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. O proszę, nie słyszałam o niej a chętnie bym przeczytała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy pomysł dla fanów gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Teraz celebryci dyktują nam modę, nie tylko w stylu ubioru, lecz także odnośnie odżywiania. Jest to zgoła żałosne.
    Skuszę się na tą książkę. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny prezent dla mojej mamy, który sobie pożyczę :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Okładka, aż zachęca do kupna :D
    Wiem, wiem - nie ocenia się książek po okładkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna książka, która przyda się szczególnie w nudne, jesienne wieczory. W końcu pyszności na talerzach poprawiają humory. :) Na półkach pojawia się coraz więcej książek kulinarnych, które temat kuchennych eksperymentów prezentują w bardzo oryginalny sposób. I jeśli dzięki tej próbujemy przedwojennych smaków, to z pewnością też do nich należy. Przyłączamy się do poleceń! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za ślad, który tutaj zostawiacie :)