Targi Książki Kulinarnej po raz trzeci!









Kulinarne doświadczenie zdobywamy gotując, rozmawiając o jedzeniu, spotykając się z ludźmi, siadając do posiłku. W dużej mierze czerpiemy je też z książek kulinarnych. Organizuję Targi Książki Kulinarnej, by umożliwić wymianę wiedzy między miłośnikami kuchni i zainspirować ich do twórczych poszukiwań – mówi Marta Gessler inicjatorka wydarzenia. 



Odbywające się już po raz trzeci Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się 24 lipca 2015 r. i tradycyjnie potrwają trzy dni. Na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski pojawią się wydawnictwa oferujące najróżniejsze książki związane z gotowaniem i jedzeniem. Tegoroczna edycja Targów skoncentrowana będzie wokół idei DOŚWIADCZENIA – rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego doznania związanego z jedzeniem. Swoim doświadczeniem z publicznością podzielą się najpopularniejsze postacie ze świata gastronomii – eksperci i pasjonaci, szefowie kuchni i restauratorzy, autorzy kulinarnych blogów, magazynów i książek.

Podczas Targów Książki Kulinarnej odbędzie się również wyjątkowa wystawa magazynów o jedzeniu z całego świata. Będzie można zobaczyć najciekawsze pod względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii, czy USA. Wystawa pozwoli skonfrontować myślenie o jedzeniu z różnych krajów, przyjrzeć się smakowemu obrazowaniu w czasem bardzo odległych od siebie kulturach i poszukać ponadnarodowej wspólnoty kuchennych doświadczeń. Wystawa stanie się także przyczynkiem do dyskusji o kulinarnej prawdzie, podczas której spróbujemy dowiedzieć się, kto dziś odpowiada za to, co jemy, kto kreuje żywnościowe trendy, kto decyduje o prawdziwości kulinarnego doświadczania – szefowie kuchni, blogerzy czy właśnie redaktorzy pism o jedzeniu.

Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Martę Gessler, właścicielkę restauracji Qchnia Artystyczna i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni, to jedyne w Polsce wydarzenie łączące książki i gotowanie.

III Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015, Qchnia Artystyczna, www.targiksiazkikulinarnej.com



Wybieracie się na te targi? Ja przyznam, że to kompletnie nie moja bajka...

20 komentarzy:

  1. Chętnie wybrałabym się na takie targi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam osoby, które potrafią gotować i pisać o tym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę szkoda, że nie mogę jechać...chętnie wzięłabym udział w spotkaniach.

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo skiazk kulinarne to coś dla mnie ! szkoda tylko, że mnie w Polsce nie ma :<

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne te targi szkoda ze mam daleko:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze słyszę o czymś takim! ;) Ale nie nie, nie jestem dobra w kuchni ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z Japonii? :D Brzmi interesująco, może ktoś się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda że wszystkie targi odbywają się tak daleko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wybierać się nie wybieram, ale... lubię od czasu do czsu poeksperymentować w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja też zupełnie nie. Nie znoszę gotować, choć książki kulinarna lubię oglądać, ale tylko oglądać, z wcielaniem w życie przepisów już różowo nie jest;)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie tak samo. Nie moja bajka więc nawet nie brałam pod uwagę aby się tam udać. Ale jak to kogoś kręci;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja się zastanawiam czy się nie wybrać, daleko nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To może być ciekawe wydarzenie, chyba się wybiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Impreza bardzo kusi, ale jednak odległość odstrasza...

    OdpowiedzUsuń
  15. To raczej też nie moja bajka, choć książek kulinarnych mamy w domu sporo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za ślad, który tutaj zostawiacie :)

Copyright © 2016 Subiektywnie o książkach , Blogger